Społeczność wyższa

Temat: bakterie jogurtowe
bakterie jogurtowe Hej Czy wiecie gdzie można kupić
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86347006,86347006,bakterie_jogurtowe.html



Temat: Kupny jogurt- który najlepszy?
dzięki tinga za wyjeśnienie ...hmm...no może i małżonek biolog ma rację....ja jednakże, jakoś nie jestem jakoś przekonana do jogurtów które nie mają bakterii jogurtowych, do mleka które się nie zsiada za nic w świecie tylko gorzknieje....nie, jakoś nie przekonuje mnie to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,85572167,85572167,Kupny_jogurt_ktory_najlepszy_.html


Temat: Znacie ten jogurt? Pychota!
Znacie ten jogurt? Pychota! Ja się nim zajadam, pierwszy jogurt naturalny, który nie jest kwaśny: www.swiat-serow.pl/jogurt-greek-style/ ale właśnie przeczytałam komentarz pod zdjęciem i jestem zmylona ( Przeczytałam skład: mleko, mleko w proszku, białka i pektyny- zagęstnik, emulgator E471, kultury bakterii jogurtowych. Trucizna, czy jeść?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,72318305,72318305,Znacie_ten_jogurt_Pychota_.html


Temat: liczebnosc bakterii
...w przediale 4-10 C (tak jak w ulotce dołączonej do leku). Bifidobacterium to bakterie beztlenowe więc ich hodowla na płytkach będzie problemem. O Lactobacillus delbruecki nic nie wiem. Nie wiem czy sprawdzał pan na google. Ja nie sprawdzałem. Pozdrawiam Feliks Wlasnie te 4-10 stopni pisze na niektorych lekach pisze przechowywac w temp. 4-10 stopni, ale to chyba po to zeby nie rozwijalo sie tam nic wiecej - tak sadze. Na sieci znalazlem jeszcze informacje ze   bakterie jogurtowe najlepiej rozwijaja sie w temeraturze 38 stopni, w nizszych temperaturach kolo 24 stopni rozwijaja sie drozdze - czyli zrobil by sie kefir. Dochodze do wniosku ze chyba nie jestem w stanie w sposob kontrolowany doprowadzic do rozwoju tylko okreslonych bakterii ktore wymienilem wczesniej. Dziekuje za wszelkie informacje i za pomoc. Pozdrawiam. Dominik
Źródło: topranking.pl/1815/liczebnosc,bakterii.php


Temat: liczebnosc bakterii
...wchodza jogurty naturalne i wlasnie bez cukru - czyli srednie w samku. Lek jest bardzo wygodny a co za tym idzie drogi. Jogurt robiony domowym sposobem czasami wychodzi bardzo delikatny w smaku wrecz zblizony do zsiadlego mleka. | Oczywistym jest ze koncowym efektem rozwoju tychze bakterii bedzie | jogurt. | Co do szczepow w jogurtach komercyjnych ostro bym dyskutowal. Zauwaz  ile | jogurtow ma na opakowaniu napisane szczepy ?? widnieje tylko cos takiego | : | zywe bakterie jogurtowe lub co w tym stylu. Nie musisz dyskutować, wystarczy przejść do sklepu z porządnym wyborem. Na wielu jogurtach jest napisane jakie gatunki są tam obecne (jako żywe). Co do szczepów konkretnych - tego nie będziesz wiedział też z leku, bo tego się zwykle nie podaje, zresztą nie ma to większego znaczenia. Akurat moim ulubionym jogurtem jest taki, na którym nie jest napisane jakie to konkretnie bakterie, ale znalazłem go po...
Źródło: topranking.pl/1815/liczebnosc,bakterii.php


Temat: bakterie jogurtowe
Bakterie jogurtowe można kupić w mleczarni lub poprostu mozesz wykorzystac kupiony jogurt naturalny, ale taki na ktorym jest napisane ze takie bakterie on posiada i najlepiej taki ktory nie ma innych dodatkow (ciezko taki dostac)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86347006,86347006,bakterie_jogurtowe.html


Temat: cos dziwnego przy odbycie kotki
...wapnia. Rzeczywiscie w tej konkretnej sytuacji jogurt osłabiłby działanie antybiotyku ze wzgledu na zawartosć wapnia. Tymczasem antybiotyk nie wybiera sobie: "teraz zajmę się bakteriami jogurotwymi, na chorobotwórcze nie starczy mi już czasu" :-) Antybiotyk wchałaia sie do krwi i drogą krwioobiegu dostaje sie do chorobowo zmienionej tkanki i w tej chorobowo zmienionej tkance walczy z bakteriami chorobotwórczymi. A bakterie jogurtowe - jak wadomo - z przewodu pokarmowego sie nie wchłaniają, tylko sobie siedzą grzecznie w jelitach. To po pierwsze. A po drugie - prosze przeczytać ulotkę Lakcidu. Zawarte tam bakterie (to te same co w jogurcie) są OPORNE na 99% stosowanych obecnie antybiotyków. Czyli: antybiotyk sobie, a one sobie. Nie zaszkodzi im.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,25589207,25589207,cos_dziwnego_przy_odbycie_kotki.html


Temat: bakterie jogurtowe
Gość portalu: Basia napisał(a): > Hej > Czy wiecie gdzie można kupić bakterie jogurtowe do domowego wyrobu jogurtu? nie wiem czy polskie apteki zo sprzedaja, mozesz tez kupic jogurt naturalny i dodac do mleka, one beda sie dalej same rozwijac
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86347006,86347006,bakterie_jogurtowe.html


Temat: jogurty bez bakterii
...nie raz krzyczałam tu, że produkty danona nie sa dla dzieci, że to świństwo. I nadal to postrzymuję. Ale akurat z Activii jogurt mi wychodzi, wiem, że sa i inne dobre. Firmy podac mogę, ale kazdy rejon ma swoje mleczarnie i swoich dostawców, i to, co sprzedają u nas, nie jest znane np na pomorzu, czy w górach. Nie jestem żadnym specjalista, więc naukowego wywodu tu nie napiszę. Ale tak na chłopski rozum- z żywego zaczynu jogurtowego można zrobić jogurt, bakterie jogurtowe "ścinają" mleko, czyli co? jakoś chyba przetwarzają bialko, tak? Nie znam sie na tym..... ale to samo odnosi się do kefirów, mleka acidofilnego, itp. I tak- wlewam litr mleka, podgrzewam do ok 40 st, wlewam mały kubeczek jogurtu(tego dobrego) i po 4 godz mam gęsty jogurt- inna konsystencja, widać to na oko, bakterie zadziałały, a gdy zrobie to samo ze złym jogurtem, po 4 godz mam nadal to samo mleko, nic sie nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,91776358,91776358,jogurty_bez_bakterii.html


Temat: pytanie o domowy jogurt
Ja robie jogurt w termosie, ale kupuje bakterie jogurtowe. Z kupnego jogurtu mi nigdy nie wychodzilo.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,29822547,29822547,pytanie_o_domowy_jogurt.html


Temat: cos dziwnego przy odbycie kotki
A mnie się wydaje, że jogurt należy podawać po kuracji antybiotykowej, a nie w trakcie. Tak na logikę - podając jogurt osłabia się działanie antybiotyku, ktory zajmuje się zwalczaniem bakterii jogurtowych zamiast chorobotwórczych. Poprawcie, jeśli się mylę.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,25589207,25589207,cos_dziwnego_przy_odbycie_kotki.html


Temat: Czy jogurt z mikrofalówki jest szkodliwy?
Odpowiem bez wnikania, po co chcesz w ogóle wstawiać jogurt do mikrofalówki :) Jogurt poddany jakiejkolwiek obróbce termicznej traci swoje właściwości probiotyczne (giną szczepy bakterii jogurtowych) - następuje jego wyjałowienie, które może być dodatkowo potęgowane przez promieniowanie mikrofalowe. Nie sądzę, żeby jogurt podgrzany w mikrofali był szkodliwy, ale na pewno traci on swoje właściwości. Mam nadzieję, że pomogłem. :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,70904979,70904979,Czy_jogurt_z_mikrofalowki_jest_szkodliwy_.html


Temat: co gotować w Darfurze??????
a może daj szansę temu mleku od krowy? najpierw możesz wstawić do lodówki w jakimś naczyniu, jak nie jest bardzo chude, to na wierzchu zbierze się trochę śmietany. spożywać po przegotowaniu, przerabiać na jogurt również po przegotowaniu. pewnie przy panujących tam temperaturach nie musisz specjalnie ogrzewać mleka z dodatkiem jogurtu, żeby bakterie jogurtowe się rozmnożyły. ja też nie potrafię za bardzo gotować ryżu inaczej niż w woreczkach, ale lubię robić risotto - ryż się wtedy obsmaża w oliwie (na tej oliwie najpierw obsmażam cebulkę, można też przyprawy) a potem zalewa rosołkiem i gotuje do miękkości, a rosołku się dolewa w miarę wchłaniania go przez ryż. na jakimś etapie gotowania można dodać takie dodatki na jakie się ma ochotę. przed zrobieniem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,81370304,81370304,co_gotowac_w_Darfurze_.html


Temat: mleko
Koci żołądek jest w stanie przyzwyczaić sie do zwykłego mleka i nie reagowac biegunką... ale po co dawać mleko skoro lepiej zrobi mu jogurt naturalny lub Bieluch naturalny ( bakterie jogurtowe dobrze wpływaja też na kocie organizmy) Kotu do życia mleko nie jest potrzebne Jeśli juz dawać ludzkie (bo znacznie tańsze - może od innych krów ) to polecam niskolaktozowy (bo to laktoza własnie szkodzi kotu) Milakt (www.mackowy.com.pl/productsDetails.php?recordID=18) Z tego co wiem jest bez problemu dostepny w Tesco. Właściciel też skorzysta, bo dla dorosłych ludzi też laktoza nie jest zdrowa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10264,76054549,76054549,mleko.html


Temat: IDENTYFIKACJA EUROPEJSKA
...Profesor kreślić Panny psychologiczną sylwetkę.Jak rabusia jakiegoś potraktował. Zauważył chyba, po niewczasie, moją bulwersację, gdyż przymilać się zaczął. Lecz odtrąciłem. Skusiłem się raz - na parę sznapsów do obiadu. Apropos doktoratu. Rozmawialiśmy przy obiedzie( gdy się przymilał). Zreferowałem Mu dokładnie Panny dorobek naukowy i jeszcze pozbawiony wyniku eksperyment - "przenikanie żywej kultury bakterii jogurtu z coraz żywszą kuturą pleśni". Zapewniałem też, iż obecnie chciałaby Panna skupić się na "kulturze duchowej nowego bytu". Wspomniałem też, iż szuka Panna pomocy i opieki fachowego mentora. Zamyślił się. Widziałem,że walczy z uprzedzeniami. Na koniec, nie komunikując żadnej decyzji, zaproponował abym Go wychłostał, (mamy taki zwyczaj przebywając w krajach o podwyższonej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13,650204,650204,IDENTYFIKACJA_EUROPEJSKA.html


Temat: oszczędność a dieta
Do zrobienia jogurtu potrzebne jest takie świeże mleko (nie UHT) i bakterie jogurtowe. Bakterie na pierwszy raz bierzesz z jakiegoś dobrego jogurtu naturalnego, potem masz już własne (moje mają pochodzenie z jogurtu bałkańskiego). Mieszam łyżkę czy dwie starego jogurtu z mlekiem i zostawiam po prostu na stole w kuchni. Robię w otwartym słoiku. Następnego dnia mam gęsty jogurt. W lodówce może stać długo i nic się nie psuje. Jakaś resztka do następnej porcji stała kiedyś ze trzy tygodnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,97140137,97140137,oszczednosc_a_dieta.html


Temat: kruffa-podpowiedz...
Moja alergolog mowila ze mozna tez kupic same bakterie jogurtowe, ale nie mam pojecia gdzie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,64872038,64872038,kruffa_podpowiedz_.html


Temat: A oto kilka przykładów niesamowitych wynalazków naukowych... :))
...i sprzedawano jako "źródlaną". Zapewne wodę źródlaną można drożej sprzedać, a "kranówę" taniej zdobyć. Stąd więcej pieniędzy trafia do kieszeni "przedsiębiorcy". A to stara  naukowa praktyka: na butelce pisze: Badania naukowe dowiodły, że picie takiej wody krew czyści, żyły prości i wyciągo wszelko choroba z kości. Podobnie z jogurtami, które wg. badań naukowych zawierają WIĘCEJ super bakterii jogurtowych, które rewelacyjnie powodują poprawę zdrowia. Ważne, że podkreśla się tam te badania naukowe. Ściśle naukowe, jak mniemam. Z podwójną ślepą próbą i potrójną próbą widzącą :))))
Źródło: topranking.pl/1587/a,oto,kilka,przykladow,niesamowitych.php


Temat: Pierwsza próba - nabiał - poradźcie
Jogurt pitny naturalny Milko www.milko.mlekpol.com.pl/pages/jogurt_nat.htm Świetnie nadaje się do picia i gotowania. Jest doskonałym składnikiem sosów do sałatek lub delikatnym, ożywczym napojem. Zawartość tłuszczu: 2,0% Wartość odżywcza w 100 ml produktu ca: tłuszcz 2,0 g białko 3,1 g węglowodany 4,8 g wapń 120 mg wartość energetyczna 208 kJ (50 kcal) Skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych, kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus casei. Przechowywać w temperaturze 0-8°C. Chronić przed światłem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,22692812,22692812,Pierwsza_proba_nabial_poradzcie.html


Temat: Forumowa Książka Kucharska :)
...www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1640 albo pychotka.pl/przepisy-kulinarne/mleczne/jogurt-na-spos%F3b-grecki.html wystarczy RAZ kupic Totala, potem jak zroimy, to zawsze juz te bakterie beda nam pomagaly. a tu sciaga do kupnych.. niestety producenci plscy dodaj rozne rzeczy... Jogurty naturalne 9. Greek Style light - 1,49 zł. Skład: mleko, mleko w proszku, białka i pektyny, zagęstnik, emulgator E471, kultury bakterii jogurtowych. Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 74kcal/310kJ, białka 4,4g, węglowodany 6,2g, tłuszcz mleczny 3,3g. 10. Danone bez dodatku cukru - 1,49zł. Skład: mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii, naturalne cukier mleczny. Wartość odżywcza 100g: wartość energetyczna 68kcal/285kJ, białko 4,6g, węglowodany 6,1g, tłuszcz 2,8g, witaminy i składniki mineralne:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,92785710,92785710,Forumowa_Ksiazka_Kucharska_.html


Temat: PRZEPISY
Twarożek Robi sie tak jak jogurt z tym ze ja do tej pory robiła w zwykłej jogurtownicy i trzymałam 2x dłuzej niz na jogurt ale i w termomixie wypróbowałam i wyszło a wiec. Wlewam 2 l mleka z woreczka dodaje rozrobione mleko w proszku ( aby zagęscić) 4 łyżki mleka rozrabiam w mleku gotuję 20 min w 37 stopniach i dodaję bakterie jogurtowe ( można dodać zwykły jogurt mały lub aktimel też wyjdze) okrywam koce i do rana zostawiam . Rano zawartość wylewam na druszlak na którym układam ścierczkę do naczyń - serwatna odcieknie po ok,4 godzinach i zostaje pyszny twarożek. Ja uwielbiam z czarną porzeczką ze słoika lub w sezonie z truskawkami ewe.ze szczypiorekiem, rzodkiewką i pomidorem .Polecam Basia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26236,29043018,29043018,PRZEPISY.html


Temat: co pierwsze: bebiko czy nabiał?
za "mniej mleczny" uchodzi jogurt ( białko jest juz w naturalny sposób, przez bakterie jogurtowe "nadgryzione" - chemicznie rozdrobnione - z tym właśnie ma problem układ trawienny dziecka ze skazą bialkowa ); ja bym jednak na Twoim miejscu zaczęła od mleka mod., ktore dziecko juz piło; wprowadzaj stopniowo; zacznij od jednej miarki normalnego bebika, na drugi dzien daj dwie miarki itd
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,41831796,41831796,co_pierwsze_bebiko_czy_nabial_.html


Temat: kefir,maslanka,jogurt
Jogurty wytwarza się z pasteryzowanego, homogenizowanego mleka (obydwa procesy mają na celu likwidację bakterii oraz to, by na wierzchu nie zbierał się żółty kożuch), do którego dodawane są żywe kultury bakterii jogurtowych. Ze względów zdrowotnych lepsze są jogurty nie zawierające owoców, ponieważ powinniśmy wybierać produkty niskokaloryczne. Kefiry różnią się od jogurtów sposobem wytwarzania: do mleka dodaje się specjalny zakwas z tzw. grzybków kefirowych (jest to konglomerat bakterii paciorkowców mlekowych, pałeczek mlekowych i drożdży). Zawierają mniej wapnia niż jogurty. Kefiry i jogurty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36,46594700,46594700,kefir_maslanka_jogurt.html


Temat: Kupny jogurt- który najlepszy?
Małżonek biolog twierdzi, że przeciętny jogurt przemysłowy powinien być zjadliwy do 3-5 dni po terminie ważności, jeśli jest przechowywany w odpowiedniej temperaturze. Jogurt trzymany w cieple może nie dotrwać nawet do tego terminu. A "wybuchanie" to namnażanie się bakterii jogurtowych, co się dzieje kaskadowo - może sanocki miał ich po prostu więcej? Zbyt duża dawka tych bakterii (które normalnie mają bardzo dobre działanie) może powodować perturbacje żołądkowe. Tyle mój szanowny małżonek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,85572167,85572167,Kupny_jogurt_ktory_najlepszy_.html


Temat: jogurty/kefiry z mleka krowiego?
...dlaczego? Co w nich jest takiego, co jest zabronione podczas kuracji przeciwko candida? No bo w probiotykach są przecież bakterie kwasu mlekowego... Mam już mętlik w głowie. Jeszcze zanim zaczęłam kurację, piłam bardzo dużo takich jogurtów: BioJogurt Naturalny, Miechów skład: mleko pasteryzowane, substancje zagęszczająco-stabilizujące: acetylowany adipianian diskrobiowy białka mleka, pektyna zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych: Lactobacillus Acidophilus Bifidobacterium Bifidum w 100 gramach: białko - min. 3,3g Tłuszcz - min. 1,5 g Węglowodany - min. 7,9g Czy ten biojogurt jest niedobry w diecie? Bo gdzieś przeczytałam, że jak ma w nazwie bio, to można go jeść? A co z serem białym? z góry dziękuję za odpowiedź
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30155,30460796,30460796,jogurty_kefiry_z_mleka_krowiego_.html


Temat: IDENTYFIKACJA EUROPEJSKA
...- płynęły głównie z zachodu na wschód. Bo przecież wyludnianie się całych wsi i miast było motorem technicznego postępu, a i dawało niebywałego bodźca medycynie oraz farmacji. A w konsekwencji odbicie swe znajdywało w sztuce i obyczaju. Podobny proces obserwuję w moim jogurcie. Na kubeczku dostrzegam wytwory jakby żywcem przeniesione z kultury łużyckiej (choć wcześniej zakładałam, że obie przenikające się kultury, a wiec bakterii jogurtu i pleśni, wyszły przedwczoraj z epoki brązu). A tu proszę, na obrzeżch pojemnika wysycha coś na kształt malusieńkich wytworów ceramicznych, na pewno lepionych bez użycia koła garncarskiego, z wydętymi brzuścami, o barwie żółtej i czerwonawej, ż rzadka białej lub czarnej. Czas już wkrótce pokaże, jak profesor pobłądził zachowując sceptyczną postawę wobec mojego dedukowania na podstawie modelu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13,650204,650204,IDENTYFIKACJA_EUROPEJSKA.html


Temat: metronidazol
Wprowadzanie tabletki można porównać do wkładania tamponu,mniej więcej tak samo głęboko. Jogurt antybiotykowi nie zaszkodzi,ale bakterie jogurtowe będą zabite
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,77491136,77491136,metronidazol.html


Temat: BUBEL spożywczy lub kuchenny
Gesty jogurt / typu greckiego, do tzatziki / robi sie z dodatkiem mleka w porzku / podawalam tu przepis profesora z SGGW /. Dobry jogurt mozna zrobic i bez. Po pol roku jogurt nie bedzie ani smaczny, ani tym bardziej odzywczy. Ilosc bakterii jogurtowych maleje z kazdym dniem. Po pol roku warte jest wiecej samo pudelko. Daty waznosci sa dawane na zapas. Juz na 2 tygodnie przed uplywem tej daty jogurt nie ma zadnej wartosci. Ja wybieram zawsze jogurty z najdalsza data / te, ktore umieszczone sa w glebi sklepowych lodowek /. Wam tez to radze.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11794301,11794301,BUBEL_spozywczy_lub_kuchenny.html


Temat: Co lepsze - probiotyk w kapsulce czy jogurt?
to jest tak: jak pijesz jogurt naturalny który nie jest probiotykiem (czyli nie zawiera szczepów bakterii probiotycznych), to wprowdzasz do organizmu tylko bakterie jogurtowe czyli Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus - to sa standardowe bakterie wykorzystywane do produkcji typowego jogurtu. w kefirach natomiast oprócz bakterii mlekowych sa jeszcze drożdże fermentujące laktozę i niefermentujace laktozy (więc trzeba uważac). oprócz tego trzeba zwracac uwage na date wazności. im jest dłuższa, tym lepiej, ponieważ w miare jak się konczy data...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,55313994,55313994,Co_lepsze_probiotyk_w_kapsulce_czy_jogurt_.html


Temat: Co market to inna nazwa tego samego
Różne firmy produkują podobny wyrób o nazwach: -grecki, -bałkański, -śródziemnomorski. Może rezerwują sobie te nazwy albo chcą barzdiej się odróżniać? O ile pamiętam, to bakterie jogurtowe to w każdym przypadku Lactobacillus bulgaricus.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28680,83882355,83882355,Co_market_to_inna_nazwa_tego_samego.html


Temat: gdzie kupic jogurtownicę?
data waznosci z jogurtu ok, jogurt naturalny 2,5% sklad: mleko, mleko w proszku, zywe kultury bakterii jogurtowych, mleko mialo taka temperature ze jak wlozylam palec na 10 sekund to nie parzylo ale bylo bardzo cieple, hmm no nie wiem, nie wiem dlaczego mi nie wyszlo ale bede probowac , moze dlatego ze mam dosc chlodno w mieszkaniu, slabe kaloryfery, wszedzie na podlodze kafelki :/ nie wiem, no az 20 stopni w mieszkaniu na pewno nie mam, ale myslalam,ze w koldrach cieplo sie utrzyma, moze jakis inny sposob ? jak ktos ma jakies jeszcze pomysly to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,39805296,39805296,gdzie_kupic_jogurtownice_.html


Temat: jogurt śródziemnomorski
Polecam Jogurt Bałkański OSM Maluta. Jogurt naturalny, skład mleko pełne, śmietanka, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych. Zawartość tłuszczu 9%. Do sosu czosnkowego super, gęsty i kremowy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,34515586,34515586,jogurt_srodziemnomorski.html


Temat: najtaniej...
...po bretońsku, zupę - fasolówkę (ja sama b. lubię). Z soi i soczewicy - różne pasty na chleb. Ponadto, zamiast kupować pieczywo pełnoziarniste, które jest dosyć drogie w porównaniu ze zwykłym - owsianka na śniadanie. Możesz też spróbować piec własny chleb. Zamiast kupować jogurty, można je też robić samemu - kupujesz jeden jogurt naturalny, a później robisz następny z chudego mleka z dodatkiem jogurtu sklepowego (aby rozmnożyć bakterie jogurtowe). Trzeba tylko trzymać w odpowiedniej temperaturze. Później kolejną porcję robisz dodając odrobinę poprzedniej. Na sałatki/surówki: kapusta kiszona i kiszone ogórki (np. pokrojone z dodatkiem cebuli) - na zimę są dobrym źródłem witamin. No i ogórkowa :-) Ja sama lubię zupy. Ponadto biały ser (zwykły chudy twaróg), makrela wędzona, śledzie (np. z cebulą w śmietanie lub z jogurtem naturalnym) - te...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11143,36619595,36619595,najtaniej_.html


Temat: Misiowy jogurcik
Misiowy jogurcik tym różni się od normalnego, że jest pasteryzowany, więc nie zawiera żadnych żywych kultur bakterii (pytanie, czy w taki razie powinien nazywać się jogurtem?), ma obniżony poziom białka. Jego skład (wersja jagodowa): pełne mleko, sacharoza (czyli biały cukier), jagody (2,2%), skrobia modyfikowana, białko serwatkowe, pektyna, kwas mlekowy, kultury bakterii jogurtowych, naturalny aromat jagody Te kultury
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,92722602,92722602,Misiowy_jogurcik.html


Temat: MARCEPANNY I MARCEPANY.cz.2
Kojec i jogurty No i tak Ja o kojcu tez myslalam ale boje sie ze w ogole nie bedzie chciala w nim siedziec jesli ja sie tam nie zmieszcze Na macie tez sie najchetniej bawi jak ja leze obok albo pod palakami heheheh A jogurty....Moja kolezanka chwalila mi sie 2 dn temu ze dostala od tesciowej takie urzadzenie do robienia jogurtow trwa to 6 godzin daje mleko i troszke jgurtu bo bakterie potrzebne albo mozna kupic bakterie jogurtowe Maszyna kosztowala ok 50 zl czyli nie wiele a mowi ze jogurty pyszne i naturalne i z dodatkiem owocow To tak sobie mysle ze mozna by uzyc tej maszynki do robienia jogurtow z mleka modyfikowanego dla dzidzi Cala sztuka polega na utzrymaniu odpowiedniej temperatury przez 6 godz i be bakterie oczywiscie Ughhh znowu pogoda dolujaca Xeniu trzymaj sie i opowiesz nam jak bylo na szkleniu i w domu bez ciebie mamy idace pierwszy dzien do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,573,27552389,27552389,MARCEPANNY_I_MARCEPANY_cz_2.html


Temat: sprawdzony przepis na domowy jogurt- szukam!!
...Wybierz jak najświeższy gesty jogurt, w którego składzie nie ma żelatyny i konserwantów. Zagotuj mleko i schłódź je do temperatury ok. 45 st. C. Jeżeli nie masz termometru, możesz sprawdzić to w prosty sposób: włóż do mleka palec na około 10 sekund. Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie parzyć. Zmieszaj jogurt ze szklanką ciepłego mleka i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce. Bakterie jogurtowe potrzebują kilka godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć i zamienić mleko w jogurt. Postaraj się aby temperatura mleka w tym czasie nie spadała. Owiń garnek ręcznikiem i postaw obok źródła ciepła, ja stawiam go koło kaloloryfera. Nie ruszaj garnka. Najwygodniej jest nastawiać jogurt na noc. Po ośmiu godzinach jogurt powinien być gotowy. Trzymaj go w lodówce, aby nie skwaśniał. Jest dobry przez cztery -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,38299348,38299348,sprawdzony_przepis_na_domowy_jogurt_szukam_.html


Temat: Smacznie i zdrowo ...... wg. BAKOMY !!!!!!!!!!!!!!
Czy w moim ulubionym jogurcie naturalnym Bakomy jest żelatyna? Z lupą przy oku przestudiowałam wszyskie nawet najmniejsze napisiki i nic nie znalazłam. Producent chyba jest zobowiązany podawać skład? Na kubku znalazłam - "skład: mleko + mleko w proszku", a powyżej - "żywe kultury bakterii jogurtowych". Skąd się biorą te bakterie? - chyba nie z tych skór i robali, skoro "jogurtowe"?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,20746196,20746196,Smacznie_i_zdrowo_wg_BAKOMY_.html


Temat: śmietana od kiedy można podawać dziecku?
Jogurt to mleko (nie śmietana) poddane fermentacji przez tzw bakterie jogurtowe. pl.wikipedia.org/wiki/Jogurt Śmietana to ukwaszony tłuszcz mleczny: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amietana
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,77579697,77579697,smietana_od_kiedy_mozna_podawac_dziecku_.html


Temat: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPEN.(2)
Gość portalu: Ewka napisał(a): > Co mam zrobić jeśli nie jadam nic,co powstało z mleka czyli żadnych > twarożków,jogurtów itp. Dowolne białko 'mięsne', i ew. Trilac (zastąpi bakterie jogurtowe we wspomaganiu procesów trawiennych) > Nie jem też owoców.Można to czymś zastąpić? Dowolnymi warzywami, które lubisz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,342,846917,846917,DIETA_OPRACOWANA_PRZEZ_RZADOWY_SZPITAL_W_KOPEN_2_.html


Temat: MM:mleko w proszku
| Bakterie jogurtowe potrzebują kilka godzin w cieple i spokoju, aby się | rozmnożyć i zamienić mleko w jogurt. Postaraj się aby temperatura mleka w | tym czasie nie spadała. bardzo dobrze się do tego nadaje najmniejsza grzałka akwariowa pozdrawiam justyna I ta grzalke wstawiasz do mleka czy do naczynia z woda w ktorym stoi naczynie z mlekiem???Hafsa
Źródło: topranking.pl/1561/mm,mleko,w,proszku.php


Temat: jak zrobic jogurt i serek bez mleka w proszku?
Zeby kartonowe (woreczkowe) mleko zsiadlo trzeba do niego dodac lyzeczke jogurtu naturalnego i poczekac. Te tabletki to lacidofil lub lakcid - czyli kultury bakterii jogurtowych. prawie dwa lata temu na forum ktos podal bardzo dobry przepis na domowy jogurt, pamietam, ze trzeba go trzymac pod koldra, czyli w okolo 37 stopniach C. Moze uda wam sie odgrzebac. pozdr Iza
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,6855346,6855346,jak_zrobic_jogurt_i_serek_bez_mleka_w_proszku_.html


Temat: Jaki twarożek i jogurt polecacie - 11 m-cy
Przepraszam,że się wetnę Gwoli ścisłości misiowe są produkowane przez Nestle, a Hipp robi smaczne deserki z jogurtem w słoiczkach.(to jakby ktoś szukał) Myśmy zaczynali własnie od wyżej wymienionych produktów, ale w 7 mies.,a jak stolerowała to jakos już koło 9 dawałam już normalne bo w tych dzieciowych niestety te bakterie jogurtowe są martwe,a to jest główny powód spożywania jogurtu, bo jak zależy na białku i wapniu to lepiej serek-bagatszy w te składniki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,93284816,93284816,Jaki_twarozek_i_jogurt_polecacie_11_m_cy.html


Temat: ile na jedzenie dla rodziny 2+1
...robie cały czas tak samo. Nigdy nie miałam zadnej wpadki ani kulinarnej ani zdrowotnej. 1 L mleka tłustego, min. 3,2% w woreczku, Zimne, świeże, od chłopa czy jak tam zwał, ALE NIE UHT!!! 1 mały kubek jogurtu naturalnego, bez żadnych dodatków (po akcji z melaminą, sprawdzam czy nie ma w składzie mleka w proszku). Do kolejnych serii domowego jogurtu będziesz używała juz tego, który zostanie ci z poprzedniego razu, ale na początek potrzeba bakterii jogurtowych. Wiczorem jak masz już wszystkich i wszystko z głowy zagotowujesz mleko. Jak sie podniesie zmniejszasz ogień prawie do minimum i gotujesz jeszcze 5 minut. Wyłączasz palnik. Studzisz do temperatury 40 -45 stopni. Nie może byc za gorące (choć widywałam przepisy mówiące nawet o 70 stopniach!!!) bo bakterie zgina. Nie moze byc też za chłodne, bo nie zaczną pracować. Ja kupiłam sobie w tym celu termometr...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,90905968,90905968,ile_na_jedzenie_dla_rodziny_2_1.html


Temat: BUBEL spożywczy lub kuchenny
...o ogórkach robionych we własnym domu , aby nie było wątpliwości. Otóż te trwałe sa zrobione z dobrego surowca (bez chemii i najczęściej z własnego ogródka)a te psujące się, są najczęściej kupione na targu i zrobione w sposób mało higieniczny. Z jogurtem jest podobnie - jeżeli w kubeczku jogurtu brak gnilnych mikroorganizmów i jest on zakonserwowany naturalnym kwasem powstającym w wyniku fermentacji mlekowej przy uzyciu bakterii jogurtowych. Oczywiście w wyniku b. długiego przechowywania w lodówce powstaja w jogurcie(tak jak w każdym innym producie, zmiany fizyczno chemiczne,powodujace jego gorzknienie i zły smak.Szczególnie tym zmianom podlega tłuszcz zawarty w jogurcie. Zapewniam Cię-jogurt zrobiony czysto i z dobrego surowca można zjeść po roku przetrzymywania w lodóce.Nie będzie smaczny ale będzie odżywczy. A mleko w proszku jest...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11794301,11794301,BUBEL_spozywczy_lub_kuchenny.html


Temat: domowy jogurt
domowy jogurt Zamierzam zrobić, ale bez jogurtownicy! dam da ra dam! Macie jakieś doświadczenia? W czym najlepiej? I czy można kupić same bakterie jogurtowe...?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99759230,99759230,domowy_jogurt.html


Temat: gdzie kupic jogurtownicę?
Zrobiłaś błąd, że zagotowałaś mleko. Powinno być podgrzane, ale nie zagotowane. Wrzącym mlekiem mogłaś chyba zabić bakterie jogurtowe.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,39805296,39805296,gdzie_kupic_jogurtownice_.html


Temat: Z pamiętnika młodej konsumentki (bez biegunki),...
> - Czy ta bakteria nie istniała wcześniej i nie powodowała kwaśnienia mleka? L. casei defensis zostal wyhodowany w laboratoriach Danone i stad mogli go sobie opatentowac. Innymi slowy - nie istniala wczesniej. Bakterii jogurtowych jest mnostwo. Tu chodzi o jeden szczep. > - Czy to oznacza, że nastawiając u siebie w domu mleko na kwaśne, mam uważać by > mi sie ten szczep do garnka nie zaplątał, bo Danon mnie o odszkodowanie poda? Jedyny sposob na to zeby l. casei defensis zamieszkala w twoim jogurcie to dolac jogurtu Danone to twojej mieszanki i poczekac az sie zakolonizuje. Danone poda cie do sadu tylko i wylacznie jak ten swoj jogurt...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,521,18319867,18319867,Z_pamietnika_mlodej_konsumentki_bez_biegunki_.html


Temat: Kefir:)
sabba napisała: > jaka jest różnica > miedzy kefirem a jogurtem? Tak jak między cistem a chlebem Jogurt nie zawiera drozdży które produkuja dwutlenek węgla i wpływaja na naturalny aromat kefiru.Jogurt zawiera specjale bakterie jogurtowe typu bulgaricus. Do kefiru nie dodaje sie cukru i często nie zagęszcza się go mlekiem w proszku.Kefir nie zawiera pulpy owocowej. Najbardziej zblizony do kefiru jest jogurt naturalny ale i tak różnica między nimi jest przeogromna. Dodam tylko, że jogurt pochodzi z terytorium dzisiejszej Bułgarii. Jako ciekawostke podam też,że zachód nie zna kefiru jako napoju mlecznego, w kazdym razie nie jest on tak popularny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11207,20518823,20518823,Kefir_.html


Temat: Jogurt
...i bez przykrycia wstawiamy do mikrofalowki i podgrzewam niemal do zagotowania (w przypadku mojej mikrofalowki to 45 min ale nalezy pewnie ten czas dobrac do mocy wlasngo urzadzenia) - nalezy tu uwazac, zeby mleko nie wykipialo. 3. Po zagrzaniu mleka wystawiam je za zewnatrz i czekam az schlodzi sie do temperatury okolo 40C (temperatura 50C jest nieco zbyt wysoka bo w temperaturach 42-43C bialka ulegaja denaturacji, co w praktyce oznacza smierc kultur bakterii jogurtowych). 4. Gdy mleko osiagnie temperature okolo 40C dodaje (jako zrodlo kultur bakteryjnych) 4-5 lyzek stolowych jogurtu z poprzedniej produkcji. 5. Nastepnie uzywam mikrofalowke jako inkubator - po dodaniu kultur wstawiam miske z cieplym mlekiem z powrotem do mikrofalowki, zamykam drzwiczki i zostawiam na okolo 8 godzin (poniewaz mikrofalowka jest dosyc dobrze izolowana termicznie, to przez dlugi czas utrzymuje sie tam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,718,46946868,46946868,Jogurt.html


Temat: Kotłownia zamknięta
to bylo dobre miejsce... bylo niestety. i zamknelo sie tak jak i 'galeria domowa'. pozadne miejsca maja problemy ze wszystkim... a jak chcieli zamknac ten ******* labirynt to nikt przez lata ich nie mogl wygonic. u nas jedyna kultura co sie rozwija jest kultura bakterii jogurtowych /to cytat skadstam/
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,296,28407000,28407000,Kotlownia_zamknieta.html


Temat: Wiosenne staranka weteranek - ku końcowi cd :)
...nawet płynem ginekologicznym nie mogę się podmywać. Powiedział, że spokojnie na rumianek do podmywania mogę się przerzucić. A jogurt ma zakwasić trochę moją florę "pipkową" (to mój zwrot bo nie wiem jak Wam to wyjaśnić) na bardziej kwaśną bo z reguły ona ciągnie ku zasadowemu odczynowi i żeby się żadne zapalenie nie przypałętało. Tak więc dzisiaj pędzę po gruszkę gumową i będę se wieczorkiem "wstrzykiwać bakterie jogurtowe", jogurty już mam, hihi. Pytałam kiedy do pracy normalnie mogę wrócić, powiedział, że zobaczymy wszystko się okaże 9 marca wtedy mam koniec zwolnienia i wizytę, chciałby jednak przetrzymać mnie do min. 14 tygodnia, aż łożysko przejmie wszelkie funkcje. Duphaston pozostawił nadal po 1 tabletce dziennie. Potem postaram się wkleić nowa fotkę dzidzi - nie mam skanera w domku, ale może cyfrówką zrobię, a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20897,36833282,36833282,Wiosenne_staranka_weteranek_ku_koncowi_cd_.html


Temat: mleko następne z bakteriami jogurtowymi(?)
mleko następne z bakteriami jogurtowymi(?) Podobno jest jakieś specjalne mleko następne z
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,5453141,5453141,mleko_nastepne_z_bakteriami_jogurtowymi_.html


Temat: czy mozna mrozić jogurt...?
Ja bym proponowała zamrozić same brzoskwinie, a jogurt dodawać po odmrożeniu, tuż przed podaniem deserku dziecku. Wtedy żywe kultury bakterii jogurtowych na pewno będą. Pozdrawiam Ewa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,13230600,13230600,czy_mozna_mrozic_jogurt_.html


Temat: Jogurt
to też nie tak. oczywiście, ze jak już wzmacniać odporność, to zdecydowanie lepiej to robić za pomoca preparatów farmaceutycznych. wtedy mamy pewność, że te bakterie realnie są i jest ich wystarczajaca ilość. ale spożywanie jegurtów na pewno nie poczyni żadnych szkod, a może też pomóc. trzeba szukac jogurtów z jak najdłuższą data ważności, to wtedy jest troszkę wiecej bakterii jogurtowych, a jeżeli szukać jogurtów probiotycznych to tych, które mają na opakowaniu oznaczony szczep probiotyczny. jednak samymi jogurtami bałabym się chronić np. podczas kuracji antybiotykami czy przy schorzeniach ginekologicznych czy innych. tutaj zawsze stawiam na doustny, pewniejszy i skuteczniejszy preparat probiotyczny.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,57856687,57856687,Jogurt.html


Temat: Od kiedy jogurt naturalny i jaka firme polecacie?
Kupuję świeże mleko w plastikowej butelce (Mlekovita), mleko zagotowuję, przelewam do butelki (pustą butlę trzymam w czasie gotowania mleka w lodówce). Sądzę, że z woreczka też może być. UHT też wyjdzie, ale słyszałam, że nie należy dawać takiego mleka niemowlętom. Ważne, by mleko przegotować, w celu zabicia ewentualnych bakterii przed zaszczepieniem bakterii jogurtowych. Kiedy mleko się schłodzi do około 40 stopni, tzn. jest ciepłe, ale nie gorące, dodaję jogurt, owijam ściereczką, żeby ciepło nie uciekało i stawiam na kaloryferze (nie może być za gorący, taki mocno ciepły jest o.k.). Jeśli złapiesz optymalną temperaturę, jogurt zrobi się w ciągu kilku godzin, jeśli mleko będzie za ciepłe lub za zimne, potrwa to nieco dłużej. Przechowuję go tej butelce, w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,78496054,78496054,Od_kiedy_jogurt_naturalny_i_jaka_firme_polecacie_.html


Temat: celiakia eng>pol
malo kontekstu, ale moze to pomoze: live lactase - żywe bakterie fermentacji mlekowej ( bakterie jogurtowe/ żywe kultury bakterii?) celiac disease - choroba celiakia (in: choroba trzewna) lactose intolerance - nietolerancja laktozy jakby co to obecnych tu lekarzy prosze o poprawke :) pozdrawiam m.
Źródło: topranking.pl/1529/celiakia,eng,pol.php


Temat: czy można podać juz pół...
czy można podać juz pół... ...rocznemu dziecku jogurt naturalny, bez cukru. skład: mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, zywe kultury bakterii jogurtowych. Wartość energ. 68 kcal w 100g, białko 4,2g, węglowodany 6,1g, tłuszcz 3,0g, wapń 158 mg. Pytam ponieważ firma HIPP w swoich niektórych produktach ma w skladzie jogurt, już od 4 m-ca. Pytam bo dziecko nie chce pić mleka modyfikowanego. Proszę o wskazówkę.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,38883047,38883047,czy_mozna_podac_juz_pol_.html


Temat: Jak zrobić jogurt nat.?
Jak zrobić jogurt nat.? Witam wszystkie eMamy Powiedzcie mi, proszę jak zrobić w domku dobry jagurt naturalny. Wiem że potrzebne są bakterie jogurtowe - np. z kupnego jogurtu, czy tak? W takim razie z jakiego najlepiej? No i co z tymi bakteriami? Poradźcie jeśli wiecie... Pozdrawiam serdecznie Agnieszka z Martynką
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,12565577,12565577,Jak_zrobic_jogurt_nat_.html


Temat: jogurcik????
jogurcik???? Drogie e-mamy, Czy macie jakies doswiadczenia w domowej produkcji jogurcikow i twarozkow. Chodzi mi zwlaszcza o podanie nazw preparatow stosowanych do ich uzyskania. Jakies zawierajace zywe kultury bakterii jogurtowych. Wiem ze kupuje sie takowe w aptekach, ale moja pani magister... nie bardzo wie o co mi chodzi. Znalazlam wlasnie w sklepie mleko firmy "Maćkowy" o obnizonej zawartosci laktozy i chcalabym je przetworzyc dla mojego rocznego synka. Z gory piiieeeeknie dziekuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,5261843,5261843,jogurcik_.html


Temat: jak to jest z jogurtem?
nie chodzi tylko o laktozę. bakterie jogurtowe nadtrawiaja białko dzieki temu traci ono czesc swych uczulajacych właściwosci. jogurt oczywiscie najlepiej zrobic samemu z wiejskiego mleka, przepis na forum pojawial sie nie raz. wszystkie jogurty sklepowe sa z mleka pasteryzowanego (choc byc moze w sklepie ze zdrowa zywnoscia znajdziesz taki z 'wiejskiego' mleka), a bez dodatku mleka w proszku znalazlam tylko jogurt naturalny MILKO. mozesz sprobowac tez jogurtu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,34286567,34286567,jak_to_jest_z_jogurtem_.html



© 2009 Społeczność wyższa.

Index meto icm barman.pl