´╗┐

Spo┼éeczno┼Ť─ç wy┼╝sza

Temat: bakterie jogurtowe
bakterie jogurtowe Hej Czy wiecie gdzie mo┼╝na kupi─ç
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86347006,86347006,bakterie_jogurtowe.html



Temat: Kupny jogurt- kt├│ry najlepszy?
dzi─Öki tinga za wyje┼Ťnienie ...hmm...no mo┼╝e i ma┼é┼╝onek biolog ma racj─Ö....ja jednak┼╝e, jako┼Ť nie jestem jako┼Ť przekonana do jogurt├│w kt├│re nie maj─ů bakterii jogurtowych, do mleka kt├│re si─Ö nie zsiada za nic w ┼Ťwiecie tylko gorzknieje....nie, jako┼Ť nie przekonuje mnie to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,85572167,85572167,Kupny_jogurt_ktory_najlepszy_.html


Temat: Znacie ten jogurt? Pychota!
Znacie ten jogurt? Pychota! Ja si─Ö nim zajadam, pierwszy jogurt naturalny, kt├│ry nie jest kwa┼Ťny: www.swiat-serow.pl/jogurt-greek-style/ ale w┼éa┼Ťnie przeczyta┼éam komentarz pod zdj─Öciem i jestem zmylona ( Przeczyta┼éam sk┼éad: mleko, mleko w proszku, bia┼éka i pektyny- zag─Östnik, emulgator E471, kultury bakterii jogurtowych. Trucizna, czy je┼Ť─ç?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,72318305,72318305,Znacie_ten_jogurt_Pychota_.html


Temat: liczebnosc bakterii
...w przediale 4-10 C (tak jak w ulotce do┼é─ůczonej do leku). Bifidobacterium to bakterie beztlenowe wi─Öc ich hodowla na p┼éytkach b─Ödzie problemem. O Lactobacillus delbruecki nic nie wiem. Nie wiem czy sprawdza┼é pan na google. Ja nie sprawdza┼éem. Pozdrawiam Feliks Wlasnie te 4-10 stopni pisze na niektorych lekach pisze przechowywac w temp. 4-10 stopni, ale to chyba po to zeby nie rozwijalo sie tam nic wiecej - tak sadze. Na sieci znalazlem jeszcze informacje ze   bakterie jogurtowe najlepiej rozwijaja sie w temeraturze 38 stopni, w nizszych temperaturach kolo 24 stopni rozwijaja sie drozdze - czyli zrobil by sie kefir. Dochodze do wniosku ze chyba nie jestem w stanie w sposob kontrolowany doprowadzic do rozwoju tylko okreslonych bakterii ktore wymienilem wczesniej. Dziekuje za wszelkie informacje i za pomoc. Pozdrawiam. Dominik
Źródło: topranking.pl/1815/liczebnosc,bakterii.php


Temat: liczebnosc bakterii
...wchodza jogurty naturalne i wlasnie bez cukru - czyli srednie w samku. Lek jest bardzo wygodny a co za tym idzie drogi. Jogurt robiony domowym sposobem czasami wychodzi bardzo delikatny w smaku wrecz zblizony do zsiadlego mleka. | Oczywistym jest ze koncowym efektem rozwoju tychze bakterii bedzie | jogurt. | Co do szczepow w jogurtach komercyjnych ostro bym dyskutowal. Zauwaz  ile | jogurtow ma na opakowaniu napisane szczepy ?? widnieje tylko cos takiego | : | zywe bakterie jogurtowe lub co w tym stylu. Nie musisz dyskutowa─ç, wystarczy przej┼Ť─ç do sklepu z porz─ůdnym wyborem. Na wielu jogurtach jest napisane jakie gatunki s─ů tam obecne (jako ┼╝ywe). Co do szczep├│w konkretnych - tego nie b─Ödziesz wiedzia┼é te┼╝ z leku, bo tego si─Ö zwykle nie podaje, zreszt─ů nie ma to wi─Ökszego znaczenia. Akurat moim ulubionym jogurtem jest taki, na kt├│rym nie jest napisane jakie to konkretnie bakterie, ale znalaz┼éem go po...
Źródło: topranking.pl/1815/liczebnosc,bakterii.php


Temat: bakterie jogurtowe
Bakterie jogurtowe mo┼╝na kupi─ç w mleczarni lub poprostu mozesz wykorzystac kupiony jogurt naturalny, ale taki na ktorym jest napisane ze takie bakterie on posiada i najlepiej taki ktory nie ma innych dodatkow (ciezko taki dostac)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86347006,86347006,bakterie_jogurtowe.html


Temat: cos dziwnego przy odbycie kotki
...wapnia. Rzeczywiscie w tej konkretnej sytuacji jogurt os┼éabi┼éby dzia┼éanie antybiotyku ze wzgledu na zawartos─ç wapnia. Tymczasem antybiotyk nie wybiera sobie: "teraz zajm─Ö si─Ö bakteriami jogurotwymi, na chorobotw├│rcze nie starczy mi ju┼╝ czasu" :-) Antybiotyk wcha┼éaia sie do krwi i drog─ů krwioobiegu dostaje sie do chorobowo zmienionej tkanki i w tej chorobowo zmienionej tkance walczy z bakteriami chorobotw├│rczymi. A bakterie jogurtowe - jak wadomo - z przewodu pokarmowego sie nie wch┼éaniaj─ů, tylko sobie siedz─ů grzecznie w jelitach. To po pierwsze. A po drugie - prosze przeczyta─ç ulotk─Ö Lakcidu. Zawarte tam bakterie (to te same co w jogurcie) s─ů OPORNE na 99% stosowanych obecnie antybiotyk├│w. Czyli: antybiotyk sobie, a one sobie. Nie zaszkodzi im.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,25589207,25589207,cos_dziwnego_przy_odbycie_kotki.html


Temat: bakterie jogurtowe
Go┼Ť─ç portalu: Basia napisa┼é(a): > Hej > Czy wiecie gdzie mo┼╝na kupi─ç bakterie jogurtowe do domowego wyrobu jogurtu? nie wiem czy polskie apteki zo sprzedaja, mozesz tez kupic jogurt naturalny i dodac do mleka, one beda sie dalej same rozwijac
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86347006,86347006,bakterie_jogurtowe.html


Temat: jogurty bez bakterii
...nie raz krzycza┼éam tu, ┼╝e produkty danona nie sa dla dzieci, ┼╝e to ┼Ťwi┼ästwo. I nadal to postrzymuj─Ö. Ale akurat z Activii jogurt mi wychodzi, wiem, ┼╝e sa i inne dobre. Firmy podac mog─Ö, ale kazdy rejon ma swoje mleczarnie i swoich dostawc├│w, i to, co sprzedaj─ů u nas, nie jest znane np na pomorzu, czy w g├│rach. Nie jestem ┼╝adnym specjalista, wi─Öc naukowego wywodu tu nie napisz─Ö. Ale tak na ch┼éopski rozum- z ┼╝ywego zaczynu jogurtowego mo┼╝na zrobi─ç jogurt, bakterie jogurtowe "┼Ťcinaj─ů" mleko, czyli co? jako┼Ť chyba przetwarzaj─ů bialko, tak? Nie znam sie na tym..... ale to samo odnosi si─Ö do kefir├│w, mleka acidofilnego, itp. I tak- wlewam litr mleka, podgrzewam do ok 40 st, wlewam ma┼éy kubeczek jogurtu(tego dobrego) i po 4 godz mam g─Östy jogurt- inna konsystencja, wida─ç to na oko, bakterie zadzia┼éa┼éy, a gdy zrobie to samo ze z┼éym jogurtem, po 4 godz mam nadal to samo mleko, nic sie nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,91776358,91776358,jogurty_bez_bakterii.html


Temat: pytanie o domowy jogurt
Ja robie jogurt w termosie, ale kupuje bakterie jogurtowe. Z kupnego jogurtu mi nigdy nie wychodzilo.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,29822547,29822547,pytanie_o_domowy_jogurt.html


Temat: cos dziwnego przy odbycie kotki
A mnie si─Ö wydaje, ┼╝e jogurt nale┼╝y podawa─ç po kuracji antybiotykowej, a nie w trakcie. Tak na logik─Ö - podaj─ůc jogurt os┼éabia si─Ö dzia┼éanie antybiotyku, ktory zajmuje si─Ö zwalczaniem bakterii jogurtowych zamiast chorobotw├│rczych. Poprawcie, je┼Ťli si─Ö myl─Ö.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,25589207,25589207,cos_dziwnego_przy_odbycie_kotki.html


Temat: Czy jogurt z mikrofal├│wki jest szkodliwy?
Odpowiem bez wnikania, po co chcesz w og├│le wstawia─ç jogurt do mikrofal├│wki :) Jogurt poddany jakiejkolwiek obr├│bce termicznej traci swoje w┼éa┼Ťciwo┼Ťci probiotyczne (gin─ů szczepy bakterii jogurtowych) - nast─Öpuje jego wyja┼éowienie, kt├│re mo┼╝e by─ç dodatkowo pot─Ögowane przez promieniowanie mikrofalowe. Nie s─ůdz─Ö, ┼╝eby jogurt podgrzany w mikrofali by┼é szkodliwy, ale na pewno traci on swoje w┼éa┼Ťciwo┼Ťci. Mam nadziej─Ö, ┼╝e pomog┼éem. :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,70904979,70904979,Czy_jogurt_z_mikrofalowki_jest_szkodliwy_.html


Temat: co gotowa─ç w Darfurze??????
a mo┼╝e daj szans─Ö temu mleku od krowy? najpierw mo┼╝esz wstawi─ç do lod├│wki w jakim┼Ť naczyniu, jak nie jest bardzo chude, to na wierzchu zbierze si─Ö troch─Ö ┼Ťmietany. spo┼╝ywa─ç po przegotowaniu, przerabia─ç na jogurt r├│wnie┼╝ po przegotowaniu. pewnie przy panuj─ůcych tam temperaturach nie musisz specjalnie ogrzewa─ç mleka z dodatkiem jogurtu, ┼╝eby bakterie jogurtowe si─Ö rozmno┼╝y┼éy. ja te┼╝ nie potrafi─Ö za bardzo gotowa─ç ry┼╝u inaczej ni┼╝ w woreczkach, ale lubi─Ö robi─ç risotto - ry┼╝ si─Ö wtedy obsma┼╝a w oliwie (na tej oliwie najpierw obsma┼╝am cebulk─Ö, mo┼╝na te┼╝ przyprawy) a potem zalewa roso┼ékiem i gotuje do mi─Ökko┼Ťci, a roso┼éku si─Ö dolewa w miar─Ö wch┼éaniania go przez ry┼╝. na jakim┼Ť etapie gotowania mo┼╝na doda─ç takie dodatki na jakie si─Ö ma ochot─Ö. przed zrobieniem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,81370304,81370304,co_gotowac_w_Darfurze_.html


Temat: mleko
Koci ┼╝o┼é─ůdek jest w stanie przyzwyczai─ç sie do zwyk┼éego mleka i nie reagowac biegunk─ů... ale po co dawa─ç mleko skoro lepiej zrobi mu jogurt naturalny lub Bieluch naturalny ( bakterie jogurtowe dobrze wp┼éywaja te┼╝ na kocie organizmy) Kotu do ┼╝ycia mleko nie jest potrzebne Je┼Ťli juz dawa─ç ludzkie (bo znacznie ta┼äsze - mo┼╝e od innych kr├│w ) to polecam niskolaktozowy (bo to laktoza w┼éasnie szkodzi kotu) Milakt (www.mackowy.com.pl/productsDetails.php?recordID=18) Z tego co wiem jest bez problemu dostepny w Tesco. W┼éa┼Ťciciel te┼╝ skorzysta, bo dla doros┼éych ludzi te┼╝ laktoza nie jest zdrowa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10264,76054549,76054549,mleko.html


Temat: IDENTYFIKACJA EUROPEJSKA
...Profesor kre┼Ťli─ç Panny psychologiczn─ů sylwetk─Ö.Jak rabusia jakiego┼Ť potraktowa┼é. Zauwa┼╝y┼é chyba, po niewczasie, moj─ů bulwersacj─Ö, gdy┼╝ przymila─ç si─Ö zacz─ů┼é. Lecz odtr─ůci┼éem. Skusi┼éem si─Ö raz - na par─Ö sznaps├│w do obiadu. Apropos doktoratu. Rozmawiali┼Ťmy przy obiedzie( gdy si─Ö przymila┼é). Zreferowa┼éem Mu dok┼éadnie Panny dorobek naukowy i jeszcze pozbawiony wyniku eksperyment - "przenikanie ┼╝ywej kultury bakterii jogurtu z coraz ┼╝ywsz─ů kutur─ů ple┼Ťni". Zapewnia┼éem te┼╝, i┼╝ obecnie chcia┼éaby Panna skupi─ç si─Ö na "kulturze duchowej nowego bytu". Wspomnia┼éem te┼╝, i┼╝ szuka Panna pomocy i opieki fachowego mentora. Zamy┼Ťli┼é si─Ö. Widzia┼éem,┼╝e walczy z uprzedzeniami. Na koniec, nie komunikuj─ůc ┼╝adnej decyzji, zaproponowa┼é abym Go wych┼éosta┼é, (mamy taki zwyczaj przebywaj─ůc w krajach o podwy┼╝szonej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13,650204,650204,IDENTYFIKACJA_EUROPEJSKA.html


Temat: oszcz─Ödno┼Ť─ç a dieta
Do zrobienia jogurtu potrzebne jest takie ┼Ťwie┼╝e mleko (nie UHT) i bakterie jogurtowe. Bakterie na pierwszy raz bierzesz z jakiego┼Ť dobrego jogurtu naturalnego, potem masz ju┼╝ w┼éasne (moje maj─ů pochodzenie z jogurtu ba┼éka┼äskiego). Mieszam ┼éy┼╝k─Ö czy dwie starego jogurtu z mlekiem i zostawiam po prostu na stole w kuchni. Robi─Ö w otwartym s┼éoiku. Nast─Öpnego dnia mam g─Östy jogurt. W lod├│wce mo┼╝e sta─ç d┼éugo i nic si─Ö nie psuje. Jaka┼Ť resztka do nast─Öpnej porcji sta┼éa kiedy┼Ť ze trzy tygodnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,97140137,97140137,oszczednosc_a_dieta.html


Temat: kruffa-podpowiedz...
Moja alergolog mowila ze mozna tez kupic same bakterie jogurtowe, ale nie mam pojecia gdzie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,64872038,64872038,kruffa_podpowiedz_.html


Temat: A oto kilka przykładów niesamowitych wynalazków naukowych... :))
...i sprzedawano jako "┼║r├│dlan─ů". Zapewne wod─Ö ┼║r├│dlan─ů mo┼╝na dro┼╝ej sprzeda─ç, a "kran├│w─Ö" taniej zdoby─ç. St─ůd wi─Öcej pieni─Ödzy trafia do kieszeni "przedsi─Öbiorcy". A to stara  naukowa praktyka: na butelce pisze: Badania naukowe dowiod┼éy, ┼╝e picie takiej wody krew czy┼Ťci, ┼╝y┼éy pro┼Ťci i wyci─ůgo wszelko choroba z ko┼Ťci. Podobnie z jogurtami, kt├│re wg. bada┼ä naukowych zawieraj─ů WI─śCEJ super bakterii jogurtowych, kt├│re rewelacyjnie powoduj─ů popraw─Ö zdrowia. Wa┼╝ne, ┼╝e podkre┼Ťla si─Ö tam te badania naukowe. ┼Üci┼Ťle naukowe, jak mniemam. Z podw├│jn─ů ┼Ťlep─ů pr├│b─ů i potr├│jn─ů pr├│b─ů widz─ůc─ů :))))
Źródło: topranking.pl/1587/a,oto,kilka,przykladow,niesamowitych.php


Temat: Pierwsza próba - nabiał - poradźcie
Jogurt pitny naturalny Milko www.milko.mlekpol.com.pl/pages/jogurt_nat.htm ┼Üwietnie nadaje si─Ö do picia i gotowania. Jest doskona┼éym sk┼éadnikiem sos├│w do sa┼éatek lub delikatnym, o┼╝ywczym napojem. Zawarto┼Ť─ç t┼éuszczu: 2,0% Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza w 100 ml produktu ca: t┼éuszcz 2,0 g bia┼éko 3,1 g w─Öglowodany 4,8 g wap┼ä 120 mg warto┼Ť─ç energetyczna 208 kJ (50 kcal) Sk┼éad: mleko pasteryzowane, ┼╝ywe kultury bakterii jogurtowych, kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus casei. Przechowywa─ç w temperaturze 0-8├é┬░C. Chroni─ç przed ┼Ťwiat┼éem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,22692812,22692812,Pierwsza_proba_nabial_poradzcie.html


Temat: Forumowa Ksi─ů┼╝ka Kucharska :)
...www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1640 albo pychotka.pl/przepisy-kulinarne/mleczne/jogurt-na-spos%F3b-grecki.html wystarczy RAZ kupic Totala, potem jak zroimy, to zawsze juz te bakterie beda nam pomagaly. a tu sciaga do kupnych.. niestety producenci plscy dodaj rozne rzeczy... Jogurty naturalne 9. Greek Style light - 1,49 z┼é. Sk┼éad: mleko, mleko w proszku, bia┼éka i pektyny, zag─Östnik, emulgator E471, kultury bakterii jogurtowych. Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza w 100g: warto┼Ť─ç energetyczna 74kcal/310kJ, bia┼éka 4,4g, w─Öglowodany 6,2g, t┼éuszcz mleczny 3,3g. 10. Danone bez dodatku cukru - 1,49z┼é. Sk┼éad: mleko pasteryzowane, odt┼éuszczone mleko w proszku, ┼╝ywe kultury bakterii, naturalne cukier mleczny. Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza 100g: warto┼Ť─ç energetyczna 68kcal/285kJ, bia┼éko 4,6g, w─Öglowodany 6,1g, t┼éuszcz 2,8g, witaminy i sk┼éadniki mineralne:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,92785710,92785710,Forumowa_Ksiazka_Kucharska_.html


Temat: PRZEPISY
Twaro┼╝ek Robi sie tak jak jogurt z tym ze ja do tej pory robi┼éa w zwyk┼éej jogurtownicy i trzyma┼éam 2x d┼éuzej niz na jogurt ale i w termomixie wypr├│bowa┼éam i wysz┼éo a wiec. Wlewam 2 l mleka z woreczka dodaje rozrobione mleko w proszku ( aby zag─Ösci─ç) 4 ┼éy┼╝ki mleka rozrabiam w mleku gotuj─Ö 20 min w 37 stopniach i dodaj─Ö bakterie jogurtowe ( mo┼╝na doda─ç zwyk┼éy jogurt ma┼éy lub aktimel te┼╝ wyjdze) okrywam koce i do rana zostawiam . Rano zawarto┼Ť─ç wylewam na druszlak na kt├│rym uk┼éadam ┼Ťcierczk─Ö do naczy┼ä - serwatna odcieknie po ok,4 godzinach i zostaje pyszny twaro┼╝ek. Ja uwielbiam z czarn─ů porzeczk─ů ze s┼éoika lub w sezonie z truskawkami ewe.ze szczypiorekiem, rzodkiewk─ů i pomidorem .Polecam Basia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26236,29043018,29043018,PRZEPISY.html


Temat: co pierwsze: bebiko czy nabiał?
za "mniej mleczny" uchodzi jogurt ( bia┼éko jest juz w naturalny spos├│b, przez bakterie jogurtowe "nadgryzione" - chemicznie rozdrobnione - z tym w┼éa┼Ťnie ma problem uk┼éad trawienny dziecka ze skaz─ů bialkowa ); ja bym jednak na Twoim miejscu zacz─Ö┼éa od mleka mod., ktore dziecko juz pi┼éo; wprowadzaj stopniowo; zacznij od jednej miarki normalnego bebika, na drugi dzien daj dwie miarki itd
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,41831796,41831796,co_pierwsze_bebiko_czy_nabial_.html


Temat: kefir,maslanka,jogurt
Jogurty wytwarza si─Ö z pasteryzowanego, homogenizowanego mleka (obydwa procesy maj─ů na celu likwidacj─Ö bakterii oraz to, by na wierzchu nie zbiera┼é si─Ö ┼╝├│┼éty ko┼╝uch), do kt├│rego dodawane s─ů ┼╝ywe kultury bakterii jogurtowych. Ze wzgl─Öd├│w zdrowotnych lepsze s─ů jogurty nie zawieraj─ůce owoc├│w, poniewa┼╝ powinni┼Ťmy wybiera─ç produkty niskokaloryczne. Kefiry r├│┼╝ni─ů si─Ö od jogurt├│w sposobem wytwarzania: do mleka dodaje si─Ö specjalny zakwas z tzw. grzybk├│w kefirowych (jest to konglomerat bakterii paciorkowc├│w mlekowych, pa┼éeczek mlekowych i dro┼╝d┼╝y). Zawieraj─ů mniej wapnia ni┼╝ jogurty. Kefiry i jogurty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36,46594700,46594700,kefir_maslanka_jogurt.html


Temat: Kupny jogurt- kt├│ry najlepszy?
Ma┼é┼╝onek biolog twierdzi, ┼╝e przeci─Ötny jogurt przemys┼éowy powinien by─ç zjadliwy do 3-5 dni po terminie wa┼╝no┼Ťci, je┼Ťli jest przechowywany w odpowiedniej temperaturze. Jogurt trzymany w cieple mo┼╝e nie dotrwa─ç nawet do tego terminu. A "wybuchanie" to namna┼╝anie si─Ö bakterii jogurtowych, co si─Ö dzieje kaskadowo - mo┼╝e sanocki mia┼é ich po prostu wi─Öcej? Zbyt du┼╝a dawka tych bakterii (kt├│re normalnie maj─ů bardzo dobre dzia┼éanie) mo┼╝e powodowa─ç perturbacje ┼╝o┼é─ůdkowe. Tyle m├│j szanowny ma┼é┼╝onek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,85572167,85572167,Kupny_jogurt_ktory_najlepszy_.html


Temat: jogurty/kefiry z mleka krowiego?
...dlaczego? Co w nich jest takiego, co jest zabronione podczas kuracji przeciwko candida? No bo w probiotykach s─ů przecie┼╝ bakterie kwasu mlekowego... Mam ju┼╝ m─Ötlik w g┼éowie. Jeszcze zanim zacz─Ö┼éam kuracj─Ö, pi┼éam bardzo du┼╝o takich jogurt├│w: BioJogurt Naturalny, Miech├│w sk┼éad: mleko pasteryzowane, substancje zag─Öszczaj─ůco-stabilizuj─ůce: acetylowany adipianian diskrobiowy bia┼éka mleka, pektyna zawiera ┼╝ywe kultury bakterii jogurtowych: Lactobacillus Acidophilus Bifidobacterium Bifidum w 100 gramach: bia┼éko - min. 3,3g T┼éuszcz - min. 1,5 g W─Öglowodany - min. 7,9g Czy ten biojogurt jest niedobry w diecie? Bo gdzie┼Ť przeczyta┼éam, ┼╝e jak ma w nazwie bio, to mo┼╝na go je┼Ť─ç? A co z serem bia┼éym? z g├│ry dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30155,30460796,30460796,jogurty_kefiry_z_mleka_krowiego_.html


Temat: IDENTYFIKACJA EUROPEJSKA
...- p┼éyn─Ö┼éy g┼é├│wnie z zachodu na wsch├│d. Bo przecie┼╝ wyludnianie si─Ö ca┼éych wsi i miast by┼éo motorem technicznego post─Öpu, a i dawa┼éo niebywa┼éego bod┼║ca medycynie oraz farmacji. A w konsekwencji odbicie swe znajdywa┼éo w sztuce i obyczaju. Podobny proces obserwuj─Ö w moim jogurcie. Na kubeczku dostrzegam wytwory jakby ┼╝ywcem przeniesione z kultury ┼éu┼╝yckiej (cho─ç wcze┼Ťniej zak┼éada┼éam, ┼╝e obie przenikaj─ůce si─Ö kultury, a wiec bakterii jogurtu i ple┼Ťni, wysz┼éy przedwczoraj z epoki br─ůzu). A tu prosz─Ö, na obrze┼╝ch pojemnika wysycha co┼Ť na kszta┼ét malusie┼äkich wytwor├│w ceramicznych, na pewno lepionych bez u┼╝ycia ko┼éa garncarskiego, z wyd─Ötymi brzu┼Ťcami, o barwie ┼╝├│┼étej i czerwonawej, ┼╝ rzadka bia┼éej lub czarnej. Czas ju┼╝ wkr├│tce poka┼╝e, jak profesor pob┼é─ůdzi┼é zachowuj─ůc sceptyczn─ů postaw─Ö wobec mojego dedukowania na podstawie modelu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13,650204,650204,IDENTYFIKACJA_EUROPEJSKA.html


Temat: metronidazol
Wprowadzanie tabletki mo┼╝na por├│wna─ç do wk┼éadania tamponu,mniej wi─Öcej tak samo g┼é─Öboko. Jogurt antybiotykowi nie zaszkodzi,ale bakterie jogurtowe b─Öd─ů zabite
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,77491136,77491136,metronidazol.html


Temat: BUBEL spo┼╝ywczy lub kuchenny
Gesty jogurt / typu greckiego, do tzatziki / robi sie z dodatkiem mleka w porzku / podawalam tu przepis profesora z SGGW /. Dobry jogurt mozna zrobic i bez. Po pol roku jogurt nie bedzie ani smaczny, ani tym bardziej odzywczy. Ilosc bakterii jogurtowych maleje z kazdym dniem. Po pol roku warte jest wiecej samo pudelko. Daty waznosci sa dawane na zapas. Juz na 2 tygodnie przed uplywem tej daty jogurt nie ma zadnej wartosci. Ja wybieram zawsze jogurty z najdalsza data / te, ktore umieszczone sa w glebi sklepowych lodowek /. Wam tez to radze.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11794301,11794301,BUBEL_spozywczy_lub_kuchenny.html


Temat: Co lepsze - probiotyk w kapsulce czy jogurt?
to jest tak: jak pijesz jogurt naturalny kt├│ry nie jest probiotykiem (czyli nie zawiera szczep├│w bakterii probiotycznych), to wprowdzasz do organizmu tylko bakterie jogurtowe czyli Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus - to sa standardowe bakterie wykorzystywane do produkcji typowego jogurtu. w kefirach natomiast opr├│cz bakterii mlekowych sa jeszcze dro┼╝d┼╝e fermentuj─ůce laktoz─Ö i niefermentujace laktozy (wi─Öc trzeba uwa┼╝ac). opr├│cz tego trzeba zwracac uwage na date wazno┼Ťci. im jest d┼éu┼╝sza, tym lepiej, poniewa┼╝ w miare jak si─Ö konczy data...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,55313994,55313994,Co_lepsze_probiotyk_w_kapsulce_czy_jogurt_.html


Temat: Co market to inna nazwa tego samego
R├│┼╝ne firmy produkuj─ů podobny wyr├│b o nazwach: -grecki, -ba┼éka┼äski, -┼Ťr├│dziemnomorski. Mo┼╝e rezerwuj─ů sobie te nazwy albo chc─ů barzdiej si─Ö odr├│┼╝nia─ç? O ile pami─Ötam, to bakterie jogurtowe to w ka┼╝dym przypadku Lactobacillus bulgaricus.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28680,83882355,83882355,Co_market_to_inna_nazwa_tego_samego.html


Temat: gdzie kupic jogurtownic─Ö?
data waznosci z jogurtu ok, jogurt naturalny 2,5% sklad: mleko, mleko w proszku, zywe kultury bakterii jogurtowych, mleko mialo taka temperature ze jak wlozylam palec na 10 sekund to nie parzylo ale bylo bardzo cieple, hmm no nie wiem, nie wiem dlaczego mi nie wyszlo ale bede probowac , moze dlatego ze mam dosc chlodno w mieszkaniu, slabe kaloryfery, wszedzie na podlodze kafelki :/ nie wiem, no az 20 stopni w mieszkaniu na pewno nie mam, ale myslalam,ze w koldrach cieplo sie utrzyma, moze jakis inny sposob ? jak ktos ma jakies jeszcze pomysly to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,39805296,39805296,gdzie_kupic_jogurtownice_.html


Temat: jogurt ┼Ťr├│dziemnomorski
Polecam Jogurt Ba┼éka┼äski OSM Maluta. Jogurt naturalny, sk┼éad mleko pe┼éne, ┼Ťmietanka, mleko w proszku, bia┼éka mleka, ┼╝ywe kultury bakterii jogurtowych. Zawarto┼Ť─ç t┼éuszczu 9%. Do sosu czosnkowego super, g─Östy i kremowy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,34515586,34515586,jogurt_srodziemnomorski.html


Temat: najtaniej...
...po breto┼äsku, zup─Ö - fasol├│wk─Ö (ja sama b. lubi─Ö). Z soi i soczewicy - r├│┼╝ne pasty na chleb. Ponadto, zamiast kupowa─ç pieczywo pe┼énoziarniste, kt├│re jest dosy─ç drogie w por├│wnaniu ze zwyk┼éym - owsianka na ┼Ťniadanie. Mo┼╝esz te┼╝ spr├│bowa─ç piec w┼éasny chleb. Zamiast kupowa─ç jogurty, mo┼╝na je te┼╝ robi─ç samemu - kupujesz jeden jogurt naturalny, a p├│┼║niej robisz nast─Öpny z chudego mleka z dodatkiem jogurtu sklepowego (aby rozmno┼╝y─ç bakterie jogurtowe). Trzeba tylko trzyma─ç w odpowiedniej temperaturze. P├│┼║niej kolejn─ů porcj─Ö robisz dodaj─ůc odrobin─Ö poprzedniej. Na sa┼éatki/sur├│wki: kapusta kiszona i kiszone og├│rki (np. pokrojone z dodatkiem cebuli) - na zim─Ö s─ů dobrym ┼║r├│d┼éem witamin. No i og├│rkowa :-) Ja sama lubi─Ö zupy. Ponadto bia┼éy ser (zwyk┼éy chudy twar├│g), makrela w─Ödzona, ┼Ťledzie (np. z cebul─ů w ┼Ťmietanie lub z jogurtem naturalnym) - te...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11143,36619595,36619595,najtaniej_.html


Temat: Misiowy jogurcik
Misiowy jogurcik tym różni się od normalnego, że jest pasteryzowany, więc nie zawiera żadnych żywych kultur bakterii (pytanie, czy w taki razie powinien nazywać się jogurtem?), ma obniżony poziom białka. Jego skład (wersja jagodowa): pełne mleko, sacharoza (czyli biały cukier), jagody (2,2%), skrobia modyfikowana, białko serwatkowe, pektyna, kwas mlekowy, kultury bakterii jogurtowych, naturalny aromat jagody Te kultury
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,92722602,92722602,Misiowy_jogurcik.html


Temat: MARCEPANNY I MARCEPANY.cz.2
Kojec i jogurty No i tak Ja o kojcu tez myslalam ale boje sie ze w ogole nie bedzie chciala w nim siedziec jesli ja sie tam nie zmieszcze Na macie tez sie najchetniej bawi jak ja leze obok albo pod palakami heheheh A jogurty....Moja kolezanka chwalila mi sie 2 dn temu ze dostala od tesciowej takie urzadzenie do robienia jogurtow trwa to 6 godzin daje mleko i troszke jgurtu bo bakterie potrzebne albo mozna kupic bakterie jogurtowe Maszyna kosztowala ok 50 zl czyli nie wiele a mowi ze jogurty pyszne i naturalne i z dodatkiem owocow To tak sobie mysle ze mozna by uzyc tej maszynki do robienia jogurtow z mleka modyfikowanego dla dzidzi Cala sztuka polega na utzrymaniu odpowiedniej temperatury przez 6 godz i be bakterie oczywiscie Ughhh znowu pogoda dolujaca Xeniu trzymaj sie i opowiesz nam jak bylo na szkleniu i w domu bez ciebie mamy idace pierwszy dzien do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,573,27552389,27552389,MARCEPANNY_I_MARCEPANY_cz_2.html


Temat: sprawdzony przepis na domowy jogurt- szukam!!
...Wybierz jak naj┼Ťwie┼╝szy gesty jogurt, w kt├│rego sk┼éadzie nie ma ┼╝elatyny i konserwant├│w. Zagotuj mleko i sch┼é├│d┼║ je do temperatury ok. 45 st. C. Je┼╝eli nie masz termometru, mo┼╝esz sprawdzi─ç to w prosty spos├│b: w┼é├│┼╝ do mleka palec na oko┼éo 10 sekund. Mleko powinno by─ç bardzo ciep┼ée, ale nie parzy─ç. Zmieszaj jogurt ze szklank─ů ciep┼éego mleka i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj, przykryj pokrywk─ů i odstaw w ciep┼ée miejsce. Bakterie jogurtowe potrzebuj─ů kilka godzin w cieple i spokoju, aby si─Ö rozmno┼╝y─ç i zamieni─ç mleko w jogurt. Postaraj si─Ö aby temperatura mleka w tym czasie nie spada┼éa. Owi┼ä garnek r─Öcznikiem i postaw obok ┼║r├│d┼éa ciep┼éa, ja stawiam go ko┼éo kaloloryfera. Nie ruszaj garnka. Najwygodniej jest nastawia─ç jogurt na noc. Po o┼Ťmiu godzinach jogurt powinien by─ç gotowy. Trzymaj go w lod├│wce, aby nie skwa┼Ťnia┼é. Jest dobry przez cztery -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,38299348,38299348,sprawdzony_przepis_na_domowy_jogurt_szukam_.html


Temat: Smacznie i zdrowo ...... wg. BAKOMY !!!!!!!!!!!!!!
Czy w moim ulubionym jogurcie naturalnym Bakomy jest ┼╝elatyna? Z lup─ů przy oku przestudiowa┼éam wszyskie nawet najmniejsze napisiki i nic nie znalaz┼éam. Producent chyba jest zobowi─ůzany podawa─ç sk┼éad? Na kubku znalaz┼éam - "sk┼éad: mleko + mleko w proszku", a powy┼╝ej - "┼╝ywe kultury bakterii jogurtowych". Sk─ůd si─Ö bior─ů te bakterie? - chyba nie z tych sk├│r i robali, skoro "jogurtowe"?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,20746196,20746196,Smacznie_i_zdrowo_wg_BAKOMY_.html


Temat: ┼Ťmietana od kiedy mo┼╝na podawa─ç dziecku?
Jogurt to mleko (nie ┼Ťmietana) poddane fermentacji przez tzw bakterie jogurtowe. pl.wikipedia.org/wiki/Jogurt ┼Ümietana to ukwaszony t┼éuszcz mleczny: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amietana
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,77579697,77579697,smietana_od_kiedy_mozna_podawac_dziecku_.html


Temat: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZ─äDOWY SZPITAL W KOPEN.(2)
Go┼Ť─ç portalu: Ewka napisa┼é(a): > Co mam zrobi─ç je┼Ťli nie jadam nic,co powsta┼éo z mleka czyli ┼╝adnych > twaro┼╝k├│w,jogurt├│w itp. Dowolne bia┼éko 'mi─Ösne', i ew. Trilac (zast─ůpi bakterie jogurtowe we wspomaganiu proces├│w trawiennych) > Nie jem te┼╝ owoc├│w.Mo┼╝na to czym┼Ť zast─ůpi─ç? Dowolnymi warzywami, kt├│re lubisz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,342,846917,846917,DIETA_OPRACOWANA_PRZEZ_RZADOWY_SZPITAL_W_KOPEN_2_.html


Temat: MM:mleko w proszku
| Bakterie jogurtowe potrzebuj─ů kilka godzin w cieple i spokoju, aby si─Ö | rozmno┼╝y─ç i zamieni─ç mleko w jogurt. Postaraj si─Ö aby temperatura mleka w | tym czasie nie spada┼éa. bardzo dobrze si─Ö do tego nadaje najmniejsza grza┼éka akwariowa pozdrawiam justyna I ta grzalke wstawiasz do mleka czy do naczynia z woda w ktorym stoi naczynie z mlekiem???Hafsa
Źródło: topranking.pl/1561/mm,mleko,w,proszku.php


Temat: jak zrobic jogurt i serek bez mleka w proszku?
Zeby kartonowe (woreczkowe) mleko zsiadlo trzeba do niego dodac lyzeczke jogurtu naturalnego i poczekac. Te tabletki to lacidofil lub lakcid - czyli kultury bakterii jogurtowych. prawie dwa lata temu na forum ktos podal bardzo dobry przepis na domowy jogurt, pamietam, ze trzeba go trzymac pod koldra, czyli w okolo 37 stopniach C. Moze uda wam sie odgrzebac. pozdr Iza
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,6855346,6855346,jak_zrobic_jogurt_i_serek_bez_mleka_w_proszku_.html


Temat: Jaki twaro┼╝ek i jogurt polecacie - 11 m-cy
Przepraszam,┼╝e si─Ö wetn─Ö Gwoli ┼Ťcis┼éo┼Ťci misiowe s─ů produkowane przez Nestle, a Hipp robi smaczne deserki z jogurtem w s┼éoiczkach.(to jakby kto┼Ť szuka┼é) My┼Ťmy zaczynali w┼éasnie od wy┼╝ej wymienionych produkt├│w, ale w 7 mies.,a jak stolerowa┼éa to jakos ju┼╝ ko┼éo 9 dawa┼éam ju┼╝ normalne bo w tych dzieciowych niestety te bakterie jogurtowe s─ů martwe,a to jest g┼é├│wny pow├│d spo┼╝ywania jogurtu, bo jak zale┼╝y na bia┼éku i wapniu to lepiej serek-bagatszy w te sk┼éadniki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,93284816,93284816,Jaki_twarozek_i_jogurt_polecacie_11_m_cy.html


Temat: ile na jedzenie dla rodziny 2+1
...robie ca┼éy czas tak samo. Nigdy nie mia┼éam zadnej wpadki ani kulinarnej ani zdrowotnej. 1 L mleka t┼éustego, min. 3,2% w woreczku, Zimne, ┼Ťwie┼╝e, od ch┼éopa czy jak tam zwa┼é, ALE NIE UHT!!! 1 ma┼éy kubek jogurtu naturalnego, bez ┼╝adnych dodatk├│w (po akcji z melamin─ů, sprawdzam czy nie ma w sk┼éadzie mleka w proszku). Do kolejnych serii domowego jogurtu b─Ödziesz u┼╝ywa┼éa juz tego, kt├│ry zostanie ci z poprzedniego razu, ale na pocz─ůtek potrzeba bakterii jogurtowych. Wiczorem jak masz ju┼╝ wszystkich i wszystko z g┼éowy zagotowujesz mleko. Jak sie podniesie zmniejszasz ogie┼ä prawie do minimum i gotujesz jeszcze 5 minut. Wy┼é─ůczasz palnik. Studzisz do temperatury 40 -45 stopni. Nie mo┼╝e byc za gor─ůce (cho─ç widywa┼éam przepisy m├│wi─ůce nawet o 70 stopniach!!!) bo bakterie zgina. Nie moze byc te┼╝ za ch┼éodne, bo nie zaczn─ů pracowa─ç. Ja kupi┼éam sobie w tym celu termometr...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,90905968,90905968,ile_na_jedzenie_dla_rodziny_2_1.html


Temat: BUBEL spo┼╝ywczy lub kuchenny
...o og├│rkach robionych we w┼éasnym domu , aby nie by┼éo w─ůtpliwo┼Ťci. Ot├│┼╝ te trwa┼ée sa zrobione z dobrego surowca (bez chemii i najcz─Ö┼Ťciej z w┼éasnego ogr├│dka)a te psuj─ůce si─Ö, s─ů najcz─Ö┼Ťciej kupione na targu i zrobione w spos├│b ma┼éo higieniczny. Z jogurtem jest podobnie - je┼╝eli w kubeczku jogurtu brak gnilnych mikroorganizm├│w i jest on zakonserwowany naturalnym kwasem powstaj─ůcym w wyniku fermentacji mlekowej przy uzyciu bakterii jogurtowych. Oczywi┼Ťcie w wyniku b. d┼éugiego przechowywania w lod├│wce powstaja w jogurcie(tak jak w ka┼╝dym innym producie, zmiany fizyczno chemiczne,powodujace jego gorzknienie i z┼éy smak.Szczeg├│lnie tym zmianom podlega t┼éuszcz zawarty w jogurcie. Zapewniam Ci─Ö-jogurt zrobiony czysto i z dobrego surowca mo┼╝na zje┼Ť─ç po roku przetrzymywania w lod├│ce.Nie b─Ödzie smaczny ale b─Ödzie od┼╝ywczy. A mleko w proszku jest...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11794301,11794301,BUBEL_spozywczy_lub_kuchenny.html


Temat: domowy jogurt
domowy jogurt Zamierzam zrobi─ç, ale bez jogurtownicy! dam da ra dam! Macie jakie┼Ť do┼Ťwiadczenia? W czym najlepiej? I czy mo┼╝na kupi─ç same bakterie jogurtowe...?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99759230,99759230,domowy_jogurt.html


Temat: gdzie kupic jogurtownic─Ö?
Zrobi┼éa┼Ť b┼é─ůd, ┼╝e zagotowa┼éa┼Ť mleko. Powinno by─ç podgrzane, ale nie zagotowane. Wrz─ůcym mlekiem mog┼éa┼Ť chyba zabi─ç bakterie jogurtowe.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,39805296,39805296,gdzie_kupic_jogurtownice_.html


Temat: Z pamiętnika młodej konsumentki (bez biegunki),...
> - Czy ta bakteria nie istnia┼éa wcze┼Ťniej i nie powodowa┼éa kwa┼Ťnienia mleka? L. casei defensis zostal wyhodowany w laboratoriach Danone i stad mogli go sobie opatentowac. Innymi slowy - nie istniala wczesniej. Bakterii jogurtowych jest mnostwo. Tu chodzi o jeden szczep. > - Czy to oznacza, ┼╝e nastawiaj─ůc u siebie w domu mleko na kwa┼Ťne, mam uwa┼╝a─ç by > mi sie ten szczep do garnka nie zapl─ůta┼é, bo Danon mnie o odszkodowanie poda? Jedyny sposob na to zeby l. casei defensis zamieszkala w twoim jogurcie to dolac jogurtu Danone to twojej mieszanki i poczekac az sie zakolonizuje. Danone poda cie do sadu tylko i wylacznie jak ten swoj jogurt...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,521,18319867,18319867,Z_pamietnika_mlodej_konsumentki_bez_biegunki_.html


Temat: Kefir:)
sabba napisała: > jaka jest różnica > miedzy kefirem a jogurtem? Tak jak między cistem a chlebem Jogurt nie zawiera drozdży które produkuja dwutlenek węgla i wpływaja na naturalny aromat kefiru.Jogurt zawiera specjale bakterie jogurtowe typu bulgaricus. Do kefiru nie dodaje sie cukru i często nie zagęszcza się go mlekiem w proszku.Kefir nie zawiera pulpy owocowej. Najbardziej zblizony do kefiru jest jogurt naturalny ale i tak różnica między nimi jest przeogromna. Dodam tylko, że jogurt pochodzi z terytorium dzisiejszej Bułgarii. Jako ciekawostke podam też,że zachód nie zna kefiru jako napoju mlecznego, w kazdym razie nie jest on tak popularny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11207,20518823,20518823,Kefir_.html


Temat: Jogurt
...i bez przykrycia wstawiamy do mikrofalowki i podgrzewam niemal do zagotowania (w przypadku mojej mikrofalowki to 45 min ale nalezy pewnie ten czas dobrac do mocy wlasngo urzadzenia) - nalezy tu uwazac, zeby mleko nie wykipialo. 3. Po zagrzaniu mleka wystawiam je za zewnatrz i czekam az schlodzi sie do temperatury okolo 40C (temperatura 50C jest nieco zbyt wysoka bo w temperaturach 42-43C bialka ulegaja denaturacji, co w praktyce oznacza smierc kultur bakterii jogurtowych). 4. Gdy mleko osiagnie temperature okolo 40C dodaje (jako zrodlo kultur bakteryjnych) 4-5 lyzek stolowych jogurtu z poprzedniej produkcji. 5. Nastepnie uzywam mikrofalowke jako inkubator - po dodaniu kultur wstawiam miske z cieplym mlekiem z powrotem do mikrofalowki, zamykam drzwiczki i zostawiam na okolo 8 godzin (poniewaz mikrofalowka jest dosyc dobrze izolowana termicznie, to przez dlugi czas utrzymuje sie tam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,718,46946868,46946868,Jogurt.html


Temat: Kotłownia zamknięta
to bylo dobre miejsce... bylo niestety. i zamknelo sie tak jak i 'galeria domowa'. pozadne miejsca maja problemy ze wszystkim... a jak chcieli zamknac ten ******* labirynt to nikt przez lata ich nie mogl wygonic. u nas jedyna kultura co sie rozwija jest kultura bakterii jogurtowych /to cytat skadstam/
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,296,28407000,28407000,Kotlownia_zamknieta.html


Temat: Wiosenne staranka weteranek - ku końcowi cd :)
...nawet p┼éynem ginekologicznym nie mog─Ö si─Ö podmywa─ç. Powiedzia┼é, ┼╝e spokojnie na rumianek do podmywania mog─Ö si─Ö przerzuci─ç. A jogurt ma zakwasi─ç troch─Ö moj─ů flor─Ö "pipkow─ů" (to m├│j zwrot bo nie wiem jak Wam to wyja┼Ťni─ç) na bardziej kwa┼Ťn─ů bo z regu┼éy ona ci─ůgnie ku zasadowemu odczynowi i ┼╝eby si─Ö ┼╝adne zapalenie nie przypa┼é─Öta┼éo. Tak wi─Öc dzisiaj p─Ödz─Ö po gruszk─Ö gumow─ů i b─Öd─Ö se wieczorkiem "wstrzykiwa─ç bakterie jogurtowe", jogurty ju┼╝ mam, hihi. Pyta┼éam kiedy do pracy normalnie mog─Ö wr├│ci─ç, powiedzia┼é, ┼╝e zobaczymy wszystko si─Ö oka┼╝e 9 marca wtedy mam koniec zwolnienia i wizyt─Ö, chcia┼éby jednak przetrzyma─ç mnie do min. 14 tygodnia, a┼╝ ┼éo┼╝ysko przejmie wszelkie funkcje. Duphaston pozostawi┼é nadal po 1 tabletce dziennie. Potem postaram si─Ö wklei─ç nowa fotk─Ö dzidzi - nie mam skanera w domku, ale mo┼╝e cyfr├│wk─ů zrobi─Ö, a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20897,36833282,36833282,Wiosenne_staranka_weteranek_ku_koncowi_cd_.html


Temat: mleko nast─Öpne z bakteriami jogurtowymi(?)
mleko nast─Öpne z bakteriami jogurtowymi(?) Podobno jest jakie┼Ť specjalne mleko nast─Öpne z
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,5453141,5453141,mleko_nastepne_z_bakteriami_jogurtowymi_.html


Temat: czy mozna mrozi─ç jogurt...?
Ja bym proponowa┼éa zamrozi─ç same brzoskwinie, a jogurt dodawa─ç po odmro┼╝eniu, tu┼╝ przed podaniem deserku dziecku. Wtedy ┼╝ywe kultury bakterii jogurtowych na pewno b─Öd─ů. Pozdrawiam Ewa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,13230600,13230600,czy_mozna_mrozic_jogurt_.html


Temat: Jogurt
to te┼╝ nie tak. oczywi┼Ťcie, ze jak ju┼╝ wzmacnia─ç odporno┼Ť─ç, to zdecydowanie lepiej to robi─ç za pomoca preparat├│w farmaceutycznych. wtedy mamy pewno┼Ť─ç, ┼╝e te bakterie realnie s─ů i jest ich wystarczajaca ilo┼Ť─ç. ale spo┼╝ywanie jegurt├│w na pewno nie poczyni ┼╝adnych szkod, a mo┼╝e te┼╝ pom├│c. trzeba szukac jogurt├│w z jak najd┼éu┼╝sz─ů data wa┼╝no┼Ťci, to wtedy jest troszk─Ö wiecej bakterii jogurtowych, a je┼╝eli szuka─ç jogurt├│w probiotycznych to tych, kt├│re maj─ů na opakowaniu oznaczony szczep probiotyczny. jednak samymi jogurtami ba┼éabym si─Ö chroni─ç np. podczas kuracji antybiotykami czy przy schorzeniach ginekologicznych czy innych. tutaj zawsze stawiam na doustny, pewniejszy i skuteczniejszy preparat probiotyczny.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,57856687,57856687,Jogurt.html


Temat: Od kiedy jogurt naturalny i jaka firme polecacie?
Kupuj─Ö ┼Ťwie┼╝e mleko w plastikowej butelce (Mlekovita), mleko zagotowuj─Ö, przelewam do butelki (pust─ů butl─Ö trzymam w czasie gotowania mleka w lod├│wce). S─ůdz─Ö, ┼╝e z woreczka te┼╝ mo┼╝e by─ç. UHT te┼╝ wyjdzie, ale s┼éysza┼éam, ┼╝e nie nale┼╝y dawa─ç takiego mleka niemowl─Ötom. Wa┼╝ne, by mleko przegotowa─ç, w celu zabicia ewentualnych bakterii przed zaszczepieniem bakterii jogurtowych. Kiedy mleko si─Ö sch┼éodzi do oko┼éo 40 stopni, tzn. jest ciep┼ée, ale nie gor─ůce, dodaj─Ö jogurt, owijam ┼Ťciereczk─ů, ┼╝eby ciep┼éo nie ucieka┼éo i stawiam na kaloryferze (nie mo┼╝e by─ç za gor─ůcy, taki mocno ciep┼éy jest o.k.). Je┼Ťli z┼éapiesz optymaln─ů temperatur─Ö, jogurt zrobi si─Ö w ci─ůgu kilku godzin, je┼Ťli mleko b─Ödzie za ciep┼ée lub za zimne, potrwa to nieco d┼éu┼╝ej. Przechowuj─Ö go tej butelce, w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,78496054,78496054,Od_kiedy_jogurt_naturalny_i_jaka_firme_polecacie_.html


Temat: celiakia eng>pol
malo kontekstu, ale moze to pomoze: live lactase - ┼╝ywe bakterie fermentacji mlekowej ( bakterie jogurtowe/ ┼╝ywe kultury bakterii?) celiac disease - choroba celiakia (in: choroba trzewna) lactose intolerance - nietolerancja laktozy jakby co to obecnych tu lekarzy prosze o poprawke :) pozdrawiam m.
Źródło: topranking.pl/1529/celiakia,eng,pol.php


Temat: czy można podać juz pół...
czy mo┼╝na poda─ç juz p├│┼é... ...rocznemu dziecku jogurt naturalny, bez cukru. sk┼éad: mleko pasteryzowane, odt┼éuszczone mleko w proszku, zywe kultury bakterii jogurtowych. Warto┼Ť─ç energ. 68 kcal w 100g, bia┼éko 4,2g, w─Öglowodany 6,1g, t┼éuszcz 3,0g, wap┼ä 158 mg. Pytam poniewa┼╝ firma HIPP w swoich niekt├│rych produktach ma w skladzie jogurt, ju┼╝ od 4 m-ca. Pytam bo dziecko nie chce pi─ç mleka modyfikowanego. Prosz─Ö o wskaz├│wk─Ö.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,38883047,38883047,czy_mozna_podac_juz_pol_.html


Temat: Jak zrobi─ç jogurt nat.?
Jak zrobi─ç jogurt nat.? Witam wszystkie eMamy Powiedzcie mi, prosz─Ö jak zrobi─ç w domku dobry jagurt naturalny. Wiem ┼╝e potrzebne s─ů bakterie jogurtowe - np. z kupnego jogurtu, czy tak? W takim razie z jakiego najlepiej? No i co z tymi bakteriami? Porad┼║cie je┼Ťli wiecie... Pozdrawiam serdecznie Agnieszka z Martynk─ů
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,12565577,12565577,Jak_zrobic_jogurt_nat_.html


Temat: jogurcik????
jogurcik???? Drogie e-mamy, Czy macie jakies doswiadczenia w domowej produkcji jogurcikow i twarozkow. Chodzi mi zwlaszcza o podanie nazw preparatow stosowanych do ich uzyskania. Jakies zawierajace zywe kultury bakterii jogurtowych. Wiem ze kupuje sie takowe w aptekach, ale moja pani magister... nie bardzo wie o co mi chodzi. Znalazlam wlasnie w sklepie mleko firmy "Ma─çkowy" o obnizonej zawartosci laktozy i chcalabym je przetworzyc dla mojego rocznego synka. Z gory piiieeeeknie dziekuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,5261843,5261843,jogurcik_.html


Temat: jak to jest z jogurtem?
nie chodzi tylko o laktoz─Ö. bakterie jogurtowe nadtrawiaja bia┼éko dzieki temu traci ono czesc swych uczulajacych w┼éa┼Ťciwosci. jogurt oczywiscie najlepiej zrobic samemu z wiejskiego mleka, przepis na forum pojawial sie nie raz. wszystkie jogurty sklepowe sa z mleka pasteryzowanego (choc byc moze w sklepie ze zdrowa zywnoscia znajdziesz taki z 'wiejskiego' mleka), a bez dodatku mleka w proszku znalazlam tylko jogurt naturalny MILKO. mozesz sprobowac tez jogurtu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,34286567,34286567,jak_to_jest_z_jogurtem_.html



© 2009 Spo┼éeczno┼Ť─ç wy┼╝sza.

Index meto icm barman.pl